بدن برای زنده ماندن به خوراک و اکسیژن نیازمند است ولی فقط بودن غذا در معده و بودن اکسیژن در ششها کافی نیست، بلکه این دو باید به همه نقاط بدن برسند و خون این عمل یعنی رساندن آن مواد به همه بدن را برعهده دارد. خون در لولههایی به نام رگ جریان مییابد. قلب، خون را در رگها به جریان میاندازد.
در حدود ۷ الی ۸ درصد وزن بدن را خون تشکیل میدهد و در انسان بالغ بطور متوسط ۵ لیتر از حجم بدن را خون تشکیل میدهد
یک قطره خون به یک قطره جوهر قرمز میماند، ولی ساختارش به سادگی ساختار جوهر نیست بلکه مواد گوناگون در آن هست. قسمت مایع خون قرمز نیست. قرمزی رنگ خون به خاطر گویچههای قرمزرنگ فراوان آن است، گویچههایی که گلوبول قرمز نامیده میشوند. گلوبولهای قرمز اکسیژن را از شش میگیرند و به دیگر نقاط بدن میبرند. قسمت مایع خون پلاسما نام دارد. قسمت عمده پلاسما را آب تشکیل دادهاست رساندن غذای سالم به همه نقاط بدن و دفع مواد زائد کار پلاسما است.
خون از دو قسمت تشکیل شده است:
1- عناصر متشکل یا سلول های خونی که شامل اریتروسیت ها همان گلبول های قرمز، پلاکت ها و لکوسیت ها یا همان گلبول سفید می باشند.2-پلاسمااگر خون از سیستم چرخشی خارج شود لخته می شود. این لخته حاوی عناصر سلولی و مایع زرد روشنی به نام سرم است که از ماده انعقاد یافته یا همان لخته جدا می شود. حجم توده گلبول های قرمز (هماتوکریت ها) در مردان 40 تا 50 درصد و در زنان 35 تا 45 درصد می باشد.
گلبولهای سفید
گرانولوسیت ها
بازوفیل
نوتروفیل
گلبولهای قرمز
پلاکت ها