کالیبراسیون:
کالیبراسیون فرایندی است که به واسطه آن اندازه گیری یک آنالیت خاص مثلا اوره طوری تنظیم می شود که OD حاصل از اندازه گیری را با غلظت آن آنالیت مرتبط کنیم.
یعنی ما به سیستم دستور میدهیم که این غلظت را تحت عنوان این خوانش ها ذخیره کن ( مثلا در کالیبراتوری با غلظت مشخص گلوکز ۱۲۰ ما به سیستم دستور میدهیم که برای این مقدار آنالیت شما OD تعیین کن و برای بقیه مقدار ها OD هارا بر اساس این مقدار به دست بیاور) برای این کار از نمونه هایی تحت عنوان کالیبراتور یا استاندارد استفاده میکنیم که همانطور که گفتیم مقدار مشخصی از آنالیت را دارند.
انواع کالیبراسیون :
۱. دو نقطه ای
۲. چند نقطه ای
منحنی کالیبراسیون یا استاندارد منحنی است که حاصل آزمایش بر روی کالیبراتور یا استاندارد در برابر غلظت آنها رسم میشود.
کالیبراسیون دونقطه ای:
در بسیاری از موارد کالیبراسیون از نوع خطی است که با استفاده از دو غلظت متفاوت که معمولا ابتدا و انتهای دامنه اندازه گیری است برای رسم منحنی استاندارد استفاده می شود که به ان کالیبراسیون دو نقطه ای میگویند.
در اتوآنالایزر ها از کالیبراسیون دو نقطه ای استفاده میشود به گونه ای که یک نقطه صفر ( معمولا اب مقطر) و یک نقطه مقدار کالیبراتور است که معمولا ما بیشتر آنالیتهامون رو اینطوری کالیبر میکنیم ... و این یک نمودار خطی از صفر تا مقدار کالیبراتور میدهد و بقیه غلظت ها را براساس همین خطی بودن به دست میاورد...
نکته مهم:
یکی از کارهایی که هنگام استفاده از کیت و دستگاه باید انجام شود این است این رابطه خطی بودن تا چه غلظتی ادامه می یابد؟ و ما باید این موضوع را خودمان هنگام استفاده از کیت بررسی کنیم... که جواب این سوال رو در مباحث صحه گذاری مطرح خواهیم کردکالیبراسیون چند نقطه ای :
وقتی نمودار کالیبراسیون عیر خطی است نیاز به استفاده از تعداد بیشتری کالیبراتور است که بخصوص در روش های ایمونواسی استفاده میشود که اغلب منحنی سهمی دارند که به این نوع کالیبراسیون چند نقطه ای میگویند... برای افزایش صحت لازم است از ۳ تا ۵ و یا بیشتر نمونه کالیبراتور با غلظت های مختلف استفاده میشود.