روده(برای مشاهده ادامه مطلب اینجا کلیک کنید...) ,

سه شنبه سیزدهم فروردین ۹۸
(0)
(0)
روده(برای مشاهده ادامه مطلب اینجا کلیک کنید...)

 به ترتیب از درون به بیرون به این شرح اند: در بالا اپیتلیوم دیده میشود. و در زیر آن لامیناپروپریا. در این شکل در ضخامت لامیناپروپریا اغراق شده است. لامیناپروپریا مانند هر بافت همبنددیگری حاوی عروق است. در زیر لامیناپروپریا لایۀ عضلۀ مخاطه دیده میشود. که به داخل پلیسۀ حلقوی کشیده شده. از این لایۀ عضلانی تارهایی نازک به داخل پرزها نیز انشعاب داده شده است (در این شکل نشان داده نشده). در زیر لایۀ عضلۀ مخاطه، “زیرمخاطه” قرار دارد که حاوی عروق خونی و عروق لنفاوی و تارهای عصبی شبکۀ مایسنر است. در زیرِ “زیرمخاطه”، لایۀ عضلۀ خارجی قرار دارد. این لایه خود از دو لایۀ دیگر تشکیل شده؛ لایۀ حلقوی درونی و لایۀ طولیِ بیرونی. بین این دولایۀ عضلانی یک لایۀ بافت همبند قرار دارد که حاوی عروق و تارهای عصبی و نورونهای شبکۀ اوئرباخ است. بیرونی ترین لایه، سروزا است. لولۀ گوارش هنگامی که خارج از فضای شکمی باشد یا به دیواره های شکم چسبیده باشد به جای سروزا از ادوانتیس پوشیده شده است.

لولۀ گوارش در مناطق مختلف تفاوتهایی با شکل فوق دارند اما از جهت کلی به این طرح شبیه هستند. طرح بالا بیش از هر جای دیگر به ژژونوم شباهت دارد. تراکم پلیسۀ حلقوی در ژژونوم از دیگر اندامهای لولۀ گوارش بیشتر است و پرزها نیز در این قسمت تکامل یافته تر هستند.

 در طرح فوق برشی از قسمتی از رودۀ کوچک به منظور دریافت دیدی کلی از ساختار دیوارۀ لولۀ گوارش نمایش داده شده است. این طرح حاوی یک پلیسۀ حلقوی است توجه کنید که پلیسه یک چین دائمی است که از مخاطه و زیرمخاطه تشکیل شده و به درون لوله کشیده شده و عضلۀ خارجی به داخل پلیسه وارد نمیشود.
لایه های دیوارۀ رودۀ کوچک
  سطحی‌ترین لایۀ لولۀ گوارشی است و وظیفۀ ترشح (آب، آنزیم، موکوس، آنتی‌بادی، هورمون و اسید) و جذب (آب الکترولیت، ویتامین، صفرا، و مواد غذایی) و نیز ایجاد خط اول دفاعی است.مخاطه، خود از سه لایۀ دیگر تشکیل شده است که از سطح به عمق به ترتیب عبارتند از: بافت پوششی یا اپیتلیوم، لامیناپروپریا و لایۀ عضلۀ مخاطه.
مخاط
 این بافت سرتاسر سطح داخلیِ لولۀ گوارش را از د‌‌هان تا کانال مقعدی آستر کرده است. در قسمت‌‌های بالایی و پایینیِ لولۀ گوارش، این بافت پوششی، برای محافظت از آسیبهای مکانیکی کاملاً تخصص یافته است. در کامِ سخت و لثه، و در رأس پرز‌‌های نخیِ زبان، بافت پوششی سنگفرشی مطبق کراتیندار وجود دارد [6] که برای محافظت از بافت‌‌های زیرین در مقابل سایشِ غذای سفت به هنگام جویده شدن و مخلوط شدن با بزاق، بسیار مناسب است. همچنین این نوع بافت، سدّی محکم در مقابل باکتری‌های بیشماری است که در فضای دهانی هستند. در بقیۀ قسمت‌‌های د‌‌هان که غذای خشک مستقیماً با آن تماس ندارد، بافت پوششی از نوع سنگفرشی مطبق بدون کراتین است. در مری نیز که با لقمه‌‌های خمیری امّا آکنده از میکروب‌‌های خارجی برخورد دارد، این بافت به بافت مطبق سنگفرشیِ بدون کراتین مبدل شده که از چند ردیف سلول تشکیل شده و مانعِ مؤثری در مقابل ورود باکتری‌‌ها است. لولۀ مقعد نیز که با مدفوعِ پر از باکتریِ در تماس است، از نوع سنگفرشی مطبق بدون کراتین است.
بافت پوششی (اپیتلیوم)
 در بالا و چپ، تارهای حلقوی لایۀ عضلۀ خارجی و در پایین و راست، تارهای طولی لایۀ عضلۀ خارجی دیده میشود. بین این دو لایه، باریکۀ نازکی از بافت همبند قرار دارد که حاوی نورونها و استطاله های عصبیِ شبکۀ اوئرباخ است.
لایه خارجی ایلئوم
 یک وصلۀ پی‌یر در میانۀ تصویر بالا دیده میشود که در لامیناپروپریا استقرار یافته اما قسمتی از آن نیز از عضلۀ مخاطه تجاوز کرده است. در بالا و راست تصویر در زیر مخاطه تجمعی از سلولهای عصبی شبکۀ مایسنر دیده میشود. در این بزرگنمایی مشخص میشود که رنگ آبی وصلۀ پی‌یر به دلیل هستۀ گرد و پررنگ لمفوسیتهایی است که به صورت متراکم آن را پر کرده اند. اغلب نودولهای لنفاوی دارای یک مرکز زایا هستند.سلولهای لنفاوی در این نودولهای وصله پییر  چنان زیاداند که عضلۀ مخاطه را غیر قابل تمایز کرده اند. میدانیم که عضله مخاطه میباید در حد پایینی غده روده ای باشد. تارهای عضلانی این لایه در این محل فقط در بزرگنمایی خیلی زیاد قابل تشخیص است. روشن است که سلولهای لنفاوی در هر دو طرف عضله مخاطه وجود دارند. به این ترتیب این نودول در مخاطه و زیر مخاطه، هر دو استقرار یافته است.
وصلۀ پی یر
با بیش از 20 سال سابقه دانشگاهی و آزمایشگاهی
دفتر مرکزی
کرج - بعد از پل آزادگان - ابتدای خیابان مطهری- نبش کوچه ساوجی - ساختمان کوروش پلاک 901 - طبقه اول واحد 1- کد پستی: 3149649837
تلفن های تماس
026-32555937 - 026-32555938
09363928058 - 09123050747
09120796671 - 09380626117​
asadimohammadreza@yahoo.com
kalantari.ali67@gmail.com
telegram
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.